Per C Jørgensen har igen i år været så venlig at sende mig programhæftet for den norske festival. Tak for det. Dels finder jeg det vigtigt at arkivere sådanne programhæfter for eftertiden (send venligst gerne flere fra andre festivaler, I derude!), de er ofte den eneste viden om 50 år om vor tids fandomaktiviteter, og dels kan jeg – som med fanzinet BEM, og diverse con-rapporter i Himmelskibet og NOVUM – leve mig ind i festivalen og næsten være der selv (Jeg har været science fiction læser i snart 30 år, jeg har en veludviklet forestillingsevne!).

I øvrigt er dette den festival hvortil vi sendte vores to NOFFere i år, de aktive danske fans, Rasmus Wichmann og Jeppe Larsen. Af andre programsatte danskere finder man Karina Bjerregaard og Klaus Æ. Mogensen. Mens vi sådan VENTER på con-rapporter fra NOFFérne, kan jeg allerede – ud fra programmet – løfte lidt af sløret for festivalens indhold.

Der var mange film. Hele 16 film i programmet, plus 8 ovre på Cinemateket. Ganske imponerende på mange planer. Dels rettighedsproblemet der altid belaster danske festivaler. Der er SÅ meget vi gerne vil vise, men desværre kan det kun lade sig gøre hvis vi kan gøre det gebyrfrit. Dels er der ganske spændende opog sjældent sete film imellem, fra Andy Warhols Dracula (1974) og sammes Frankenstein (1973), over den New Zealandske Jonathan Kings Black Sheep (2006) og australske Peter Weirs The Cars that Ate Paris (1974), til de to franske Barrillés Der Var En Gang – Verdensrummet (1982), og Wolmarks Shagma – Rejsen til Jordens Indre (1985-87. Ja de klassiske Forbidden Planet (1956), Solaris (1972), Blade Runner (1982), og The Day after Tomorrow (2004) vises også.

Læg dertil en Star Trek kvalkade bestående af 12 episoder fra alle serierne, fra Trouble with Tribbles (TOS), More Troubles, More Tribbles (TAS) og Trials and Tribble-ations (DS9), over Dreadnaught (VOY), og In a Mirror Darkly (ENT), til Cause and Effect (TNG) og The Visitor (DS9). Ja der er sågår en Tribble-hunt hvor man kan vinde priser hvis man kan finde de Tribbles der er skjult rundt omkring i festivalområdet!

Endelig har man været ude i fanmiljøet i god tid for at få fat i fanfilm til festivalen. 14 stk blev det til, her er både amerkanske, finske, norske, ja en enkelt dansk, Martin Kogis Manden der tabte ansigt til sig selv (12 min 2006) var der sandelig også. Og så fik man lov til at vise trailere for kommende biograffilm, bl.a. den nye udgave af The Day the Earth Stood Still og Alien vs. Predator Redemption.

Men det var ikke kun en filmfestival. Æresgæsten, forfatteren, Ian M Banks kom fra Skotland for at møde sine skandinaviske fans, og den norske oversætter Torstein Bugge Høverstad kom også forbi pr invitation. Banks behøver ingen introduktion her, Høverstad oversatte sin første bog for 40 år siden (Bradburys Fahrenheit 451) og har siden da markeret sig som Norges fremmeste oversætter af fantastisk litteratur fra engelsk til norsk, heriblandt både Ringenes Herre og Harry Potter serien. De holdt både foredrag, blev interviewet, sad i paneler og signerede bøger. Alt det sædvanlige for en æresgæst.

Blandt de 40+ andre programpunkter bemærker man et navn som Jon Bing, næsten en æresgæst i sig selv, sammen med en række interessante norske fans og genreeksperter. Her tales om fremtiden som karakteriseret af et sted hvor tingene gerne går galt, om humor i fantasy, om fantastiske elementer i tegneserier, om fanfiction (der bliver læst højt af slash, så minimumsalder er 15 år), om oversættelse, om typer af fantasy, om forholdet mellem krimi og fantastik, om ungdoms SF, osv. Som vanligt et vildt spændende program! Her var også de faste ting, såsom sminke, kostumeparty, bogauktion, spillesessions, pub, etc

Som sagt var der også fire danskere, Karina Bjerregaard fortæller om at illustrere Banks (hun har lavet de danske omslag), Klaus Æ. Mogensen fortæller om fremtiden, samt sidder i en masse spændende paneler, Jeppe Larsen og Rasmus Wichman bidrager med oplysninger om Fanmark (altså danske fans), om dansk SF og – naturligvis – om NOrdic Fan Fund (NOFF).

Men alt det hører vi nok mere om i de officielle con-rapporter i hhv Himmelskibet og NOVUM, de to medlemsblade. I gamle dage udgav man et one-shot fanzine med sine con-oplevelser, så var der ikke pladsproblemer (snarere tværtimod) og derigennem fik man fortalt det hele og gjort det i en arkiverbar form. Der var plads til fotos, etc. Og så var der udkommet endnu et fanzine i Danmark – efterhånden en sjælden vare. Bare en ide Jeppe/Rasmus?