Tomas Cronholm har endnu en gang været så venlig at sende mig et eksemplar af sit fine – og i Norden vel egentlig ret unikke – fanzine, BEM.

Nummer 8 (juli 2008) i rækken er det blevet til nu, og temaet er conventions. BEM er nemlig i særdeleshed specielt ved at være et convetiongoer-fanzine. Cronholm er til stede på en række festivaler og skriver sine indtryk ned i dette fanzine, og hvilke indtryk! Jeg tror Cronholm er begunstiget med en absolut klæbehjerne. For dette er ikke løse indtryk, nej dette er fyldige referater af hvad der blev sagt og af hvem. Ikke bare 1-3 programpunkter, men stort set alt hvad Cronholm har oplevet får fyldige præsentationer i tekst og med fine tydelige fotos af de implicerede. Helt unikt i nordisk fandom og meget eksemplarisk for en con-rapport. At læse BEM er ganske enkelt at være der selv! Dermed bliver BEM til en uundværlig institution i Fandom. Tak.

I nummer 8 fejres indledningsvis et jubilæum. Cronholm er ingen årsunge, i år er det 50 år siden han første gang gik på en science fiction festival, imellem dengang og nu kom et langt arbejdsliv der nu er tilendebragt og han glæder sig til at få tid til mere læsning og flere conventionbesøg (og -organisering) i fremtiden. De to festivaler der skal beskrives denne gang er vores egen monsterindsats, Eurocon 2007 i København, og så den britiske Orbital (2008 Eastercon).

Jeg vil netop ikke her referere alt hvad der skrives i de enkelte omtaler, jeg synes man i stedet bør bestille BEM #8 og støtte projektet, men som én der rent faktisk kun fik overværet ganske få programpunkter, næsten kun GoH taler og den slags, er det en meget stor glæde på denne måde at få god og detaljeret adgang til indlæggene fra en Ruth Nerstvold, Bruce Holland Rogers, Erik Simon, m.fl. og referater fra en række paneler, fx Editing the Genre, Translating the Genre og Baltcon panelerne, fx Writers Panel. Indslag jeg med glæde og store forventinger satte på plakaten, og her kan læse i detaljer hvad bestod af og føle mine forventninger indfriet.

Orbital 2008 var egentlig planlagt for mig, men som nogen måske ved gik 2008 slet ikke som beregnet for mig, og næsten ingenting af det planlagte kunne gennemføres. Sygdom, død, begravelser, savn, arvesager tager først al ens tid og energi, og dernæst når der bliver tid, kommer alle de emotionelle reaktioner og den nye – mere stille – hverdag. Så derfor er det en stor gave at få lov til at læse denne detaljerede beretning om hvad GoH talerne, panelerne, foredrag, og det sociale liv på Orbital bestod af. Også her er der billeder så jeg kan sætte ansigter på både gæster og fans. Uvurderligt ganske enkelt, kære Cronholm!

Til slut rummer fanzinet én af de mest sjældne varer i et moderne fanzine overhovedet, læserbreve. Det er ironisk at det der startede Fandom, læserbrevene i Amazing Stories i 1920erne, er så umuligt at få sendt i vores tid. Men det er lykkedes for Cronholm, hele tre fans har kommenteret fanzinet og hjemmesiden (www.bem.se) . Til indledning er der en kort lille bemærkning fra Cronholm selv om problemet:

BEM indgår naturligvis i SFFs (Sveriges Fanzine Forenings) samleudsendelser af fanzines. Det er en svensk APA (Amatør Press Association) hvor alle der vil sender deres fanzine i et antal eksemplarer (80 stk tror jeg de er oppe på?) til redaktøren, der så fordeler og udsender 80 konvolutter til medlemmerne med et ex af hvert fanzine. Medlemmerne betaler et årligt gebyr der svarer til portoen. Ganske smart, men desværre et mareridt at få fat i fra Danmark, med gebyrer på 100 danske kroner for at sende tilsvarende antal svenske kroner over sundet er der skabt en effektiv handelsblokade indtil svenskerne bliver upgraded til nethandel. Sorry, der var mig, Cronholm selv spørger om selve SFF setuppet afholder svenske fans for at indsende læserbreve, og reflekterer over at han da selv nemmere skriver til et fanzine han har fået tilsendt ”personligt” end som del af en fanzine-udsendelse fra SFF. Det der skulle bringe de aktive svenske fans sammen adskiller dem i virkeligheden? Personligt tror jeg at blogs og kommentarer over en øl på pubmøder etc har overtaget denne traditionelle fankommunikation – og læg lige mærke til at aktiv fandom koncentrerer sig om storbyerne. Brevene mangler – tror jeg – fordi vi har tabt de fans der bor for langt væk til at deltage i møder og festivaler. Også derfor tror jeg vi i SFC skal arbejde på at få stablet en festival på benene i Vestdanmark. Fans er der, dér udenfor storbyen, de kender os bare ikke nok. Og DERES kommentarer ville nok komme på en mail…

Cronholm afslutter dette fine nummer med en kort oplistning af de bøger han har læst, hurtige kommentarer til 22 titler, fra klassisk SF og Fantasy til Stieg Larssons Mænd som hader Kvinder, og fortæller at det kommende nummer vil rumme rapport fra ConFuse (Swecon 2008), og mon ikke de kommende, StoCon 2008 og Kontext 2008 (31/10-2/11).

Er Tomas Cronholm egentlig ikke en oplagt fan guest of honor på en kommende dansk festival? Han bør da kunne fortælle om svenske fans og conventions. Og læselisten viser både pæn spredning, god smag, og klare meninger om kvalitet. Jeg nævner det bare…